| 3 | ||
a to W trójkącie prostokątnym sinus jednego z kątów jest równy | . Promień okręgu | |
| 5 |
Odp.P=294cm2
Więc, stosunek przyprostokątnej naprzeciwko kąta (nazwijmy go β) do przeciwprostokątnej jest
rowny 3:5. Nazwijmy bok, którego nie znamy m, więc z tw.Pitagorasa:
m2+32=52
m2=16
m=4
Ale, że to jest tylko stosunek długości boków, dodaję x do każdej długości (jak na rysunku).
Teraz mamy wzór.
| 2P | ||
r= | ||
| Obw |
| |||||||||||
7= | |||||||||||
| 4x+5x+3x |
| 12x2 | ||
7= | ||
| 12x |
| 1 | ||
P= | *28*21 | |
| 2 |
Jak nie, to pytaj
Długość r promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a, b
i przeciwprostokątnej c można wyznaczyć z zależności: 2r = a + b − c
W tym zadaniu: 2*7 = 3x + 4x − 5x ⇒ 14 = 2x ⇒ x = 7,
a = 3x = 21, b = 4x = 28, c = 5x = 35.
| 1 | 1 | |||
Pole trójkąta P = | (a + b + c)*r ⇒ P = | (21 + 28 + 35) * 7 = 294. | ||
| 2 | 2 |
podam inną wersję rozwiązania;
dla trójką prostokątnego
(**) 2r= a+b −c , gdzie 2r −−− średnica okregu wpisanego w ten trójkąt
z treści zad. mamy : ac= 35 => a= 35*c
to: b= 45*c
zatem z (**)mamy : 35*c + 45*c − c = 2*7
25*c= 14 => c= 35
to a= 35*35 = 21 i b= 45*35 = 28
| a*b | ||
PΔ= | ... policz
| |
| 2 |
c = a − r + b − r ⇒ 2r = a + b − c
ale sama bym na to nigdy nie wpadła... Dziękuje Wam