kolejne zamieszanie z tymi ekstremamai..:D
Mefir: Ponownie problem z zadaniem dotyczącyh funkcji 2 zmiennych i obliczenia ekstremum

f(x,y)= x
2+xy+y
2−4lnx−10y
głupie punkty satbilne mi wyszły
i nie iwem gdzie ja ten błąd cały czas robię
Proszę o ponowną pomoc
10 sie 15:01
Bogdan:
f'
y = x + 2y − 10
Warunek konieczny istnienia ekstremum: f'
x = 0 i f'
y = 0.
Rozwiązujemy układ równań przy założeniu: x > 0
| | 4 | | 4 | |
1. 2x + y − |
| = 0 ⇒ y = |
| − 2x |
| | x | | x | |
| | 8 | |
2. x + 2y − 10 = 0 ⇒ x + |
| − 4x − 10 = 0 / * x ⇒ −3x2 − 10x + 8 = 0, |
| | x | |
Δ = 196,
√Δ = 14
| | 10 − 14 | | 2 | |
x1 = |
| = |
| i y1 = .... dokończ, |
| | −6 | | 3 | |
| | 10 + 14 | |
x2 = |
| = −4 i y2 = .... dokończ. |
| | −6 | |
Są więc dwa podejrzane o ekstremum punkty. Spróbuj dalej rozwiązywać samodzielnie.
10 sie 15:18
2 wrz 15:54
Kaśka: A z tym ktoś pomoze?
2 wrz 15:54
AS: Przecież na tej samej stronie w poprzednim poście u Mefira
masz podany tok obliczeń.
Tylko powtórzyć na Twoich danych.
2 wrz 16:30