funkcja
sylw: pewna parabola o wierzchołku W(2,5) przecina oś Oy w punkcie A(0,−3)
a) wyznacz postać ogólną funjkcji kjwadratowej y=f(x) , której wykresem jest ta parabola
b) rozwiąż nierówność
odpowiedzi:
a) czyli wartości wierzchołka W to jest p i q tak? a z punktu A możemy wypisać x i y?
b) jeśli będę już miała postać ogólną to podstawiam, obliczam i rysuję wykres, si?
10 sie 01:17
AROB: a) xw=2, czyli −b2a=2, stąd b=−4a
c= −3 (z punktu A, który leży na osi OY)
yw=5, czyli f(p)=5
Zatem powstaje równanie: f(p)=ax2 + bx +c
a po podstawieniu danych: 5 =a*22 + 2*(−4a) −3
5=4a −8a −3
4a = −8
a = −2
Czyli b= −4*(−2) = 8
Postać ogólna: f(x) = −2x2 +8x − 3
b) Podaj, jaką rozwiązać nierówność, bo Twój plan na b) nie jest właściwy.
10 sie 12:54
Bogdan:
Jeśli piszemy yw = 5, to dalej powinniśmy zapisać f(xw), a nie f(p),
czyli mówiąc o wierzchołku paraboli nie używamy oznaczeń p, q, ale stosujemy xw, yw.
Przypominam, że p, q oznaczają współrzędne wektora przesunięcia paraboli, a nie
współrzędne wierzchołka paraboli,
Jeśli dany jest wierzchołek paraboli i jakiś punkt należący do tej paraboli, to korzystamy
z postaci kanonicznej.
Tu mamy: W = (2, 5), A = (0, −3)
Postać kanoniczna: −3 = a*(0 − 2)2 + 5 ⇒ 4a = −8 ⇒ a = −2
f(x) = −2(x − 2)2 + 5 ⇒ f(x) = −2x2 + 8x − 3
10 sie 13:17