trójkąt
olka:

| | 84 | |
w trójkącie prostokątnym o polu 136,5 cm2 cosinus jednego z kątów jest równy |
| . oblicz |
| | 85 | |
długości boków tego trójkąta.
wiem, że to podobne do poprzedniego ale...
obliczyłam, że podstawa ma 13x
później ułożyłam równanie:
| | 1 | |
136,5= |
| *13x*84x ale nie umiem tego rozwiązać (jeśli jest dobrze) pomóżcie  |
| | 2 | |
10 sie 17:56
Bogdan:
Możymy obustronnie przez 2:
273 = 1092x2 / : ⇒ x2 = .... dokończ i wyznacz x.
10 sie 18:00
Bogdan:
Chochlik. Mnożymy ...
10 sie 18:00
olka: x
2=273/1098

no i jak ja mam z tego x wyznaczyć
10 sie 18:12
Eta:
ola x2= 2731092 = 0,25 ( po podzieleniu)
więc x2 = 0,25 => x= 0,5 lub x= − 0,5 −−− odzrzucamy ,bo x>0
zatem x = 0,5 cm
10 sie 18:35
olka: dziękuje Eta miałam tam błąd
10 sie 19:57