matematykaszkolna.pl
trójkąt olka: jak się za to zabrać? W trójkącie równoramiennym długość podstawy wynosi 16 cm, a długość wysokości poprowadzonej na tę podstawę jest równa 15 cm. oblicz długości pozostałych wysokości. chodzi tu o te zależności okręgu opisanego na trójkącie i wpisanego
10 sie 14:49
Bogdan: rysunek Wystarczy wzór Pitagorasa dla trójkątów prostokątnych dla wyznaczenia długości x ramienia,
 1 1 
a następnie zastosowanie wzoru na pole trójkąta: P =

*16*15, P =

x*h,
 2 2 
gdzie h to długość wysokości opuszczonej na ramię trójkąta równoramiennego.
10 sie 15:01
evil_woodworm: rysunekZakładam, że jeżeli piszesz "podstawa" maż na myśli ten jeden bok inny od równych ramion. Wtedy Podana wysokosć dzieli podstawę na pół i można ładnie wyliczyć z tw.Pitagorasa pozostałe boki. Co do wysokości, to podpowiedź −skorzystaj z pola
10 sie 15:03
evil_woodworm: Oj, Bogdan mnie uprzedziłemotka Ale przynajmniej upewniłam się, że zrobiłam dobre założenie co do podstawy
10 sie 15:07
olka: wyszło mi,że ramie ma długość 17 cm PΔ=120 cm2 czy aby obliczyć to szukane h trzeba wyliczyć je z : 120=17/2*h bo ja tak robie i mi dziwna liczba wychodzi:(
10 sie 15:29
evil_woodworm: Owszem. Nie wychodzi ładnie niestety...
10 sie 15:32
olka: ale tak ma być?
10 sie 15:34
evil_woodworm: Na to wygląda
10 sie 15:36
olka: to dobrze ulżyło mi..
10 sie 15:40
evil_woodworm: emotka
10 sie 15:42
Zośka: Liczba to liczba, nie ma dziwnych liczb. Jedynie w epoce kamienia łupanego liczono posługując się początkowymi dodatnimi liczbami naturalnymi, mówiono wtedy np. tak: jedno drzewo, dwa drzewa, trzy drzewa, las. My już dawno wyrośliśmy z tej epoki, jesteśmy wykształceni (chyba) i znamy liczby wymierne, niewymierne i wiele innych, ale są to tylko liczby, nie ma potrzeby wpadać w popłoch widząc liczbę inną niż naturalna.
10 sie 15:52
olka: masz rację Zośka, ale jak mi takie coś wychodzi to zaraz myślę, że raczej jest źle
10 sie 16:05