trójkąt
olka: jak się za to zabrać? W trójkącie równoramiennym długość podstawy wynosi 16 cm, a długość
wysokości poprowadzonej na tę podstawę jest równa 15 cm. oblicz długości pozostałych
wysokości.
chodzi tu o te zależności okręgu opisanego na trójkącie i wpisanego
10 sie 14:49
Bogdan:

Wystarczy wzór Pitagorasa dla trójkątów prostokątnych dla wyznaczenia długości x ramienia,
| | 1 | | 1 | |
a następnie zastosowanie wzoru na pole trójkąta: P = |
| *16*15, P = |
| x*h, |
| | 2 | | 2 | |
gdzie h to długość wysokości opuszczonej na ramię trójkąta równoramiennego.
10 sie 15:01
evil_woodworm:

Zakładam, że jeżeli piszesz "podstawa" maż na myśli ten jeden bok inny od równych ramion.
Wtedy Podana wysokosć dzieli podstawę na pół i można ładnie wyliczyć z tw.Pitagorasa pozostałe
boki. Co do wysokości, to podpowiedź −skorzystaj z pola
10 sie 15:03
evil_woodworm: Oj, Bogdan mnie uprzedził

Ale przynajmniej upewniłam się, że zrobiłam dobre
założenie co do podstawy
10 sie 15:07
olka: wyszło mi,że ramie ma długość 17 cm
PΔ=120 cm
2
czy aby obliczyć to szukane h trzeba wyliczyć je z :
120=17/2*h

bo ja tak robie i mi dziwna liczba wychodzi:(
10 sie 15:29
evil_woodworm: Owszem. Nie wychodzi ładnie niestety...
10 sie 15:32
olka: ale tak ma być?
10 sie 15:34
evil_woodworm: Na to wygląda
10 sie 15:36
olka: to dobrze ulżyło mi..
10 sie 15:40
evil_woodworm:
10 sie 15:42
Zośka:
Liczba to liczba, nie ma dziwnych liczb. Jedynie w epoce kamienia łupanego liczono
posługując się początkowymi dodatnimi liczbami naturalnymi, mówiono wtedy np. tak:
jedno drzewo, dwa drzewa, trzy drzewa, las. My już dawno wyrośliśmy z tej epoki, jesteśmy
wykształceni (chyba) i znamy liczby wymierne, niewymierne i wiele innych, ale są to tylko
liczby, nie ma potrzeby wpadać w popłoch widząc liczbę inną niż naturalna.
10 sie 15:52
olka: masz rację Zośka, ale jak mi takie coś wychodzi to zaraz myślę, że raczej jest źle
10 sie 16:05