ciąg arytmetyczny
Pola: Witam wszystkich

bawię się dzisiaj w ciągi i mam problem. Oto treść zadanka :
Jednym z pierwiastków trójmianu kwadratowego y=ax
2+bx+c jest −0,2. Liczby a, b i c tworzą ciąg
arytmetyczny, a ich suma wynosi 24. Oblicz drugi pierwiastek tego trójmianu.
Rozpisałam sobie układ równań i w pierwszym podstawiłam za x=−0,2 natomiast do drugiego
a+b+c=24. właściwie to i tak została mi niewiadoma c i nie wiem jak sobie z tym poradzić.
Proszęęęęęę o pomoc !
Eta:
Mozna też tak:
a, b, c −−− tworzą ciąg arytm to 2b=
a+c
a +c +b= 24 z tresci zad.
to: 2b +b= 24 => 3b= 24 => b=8
−0,2 jest pierwiastkiem trójmianu, to:
0,04a −0,2b +c =0 /*100
4a − 20*8 +100c=0 => 4a +100c= 160
to a +25c = 40 i a+c = 16
otrzymujemy układ równań:
po rozwiazaniu :
a= 15 c= 1 i b= 8
trójmian ma postać: y = 15x
2 +8x +1
policz pierwiastki ....... jeden z nich jest x= −0,2 ( z tresci zad.