z gwiazdką
olka: to jest z gwiazdką: pole trójkąta jest równe 20 cm2, a jeden z jego kątów ma miarę 1500.
Wiedząc że długości wysokości poprowadzonych z wierzchołków kątów ostrych pozostają w stosunku
5:4, oblicz długości boków trójkąta przy kącie rozwartym.
10 sie 22:21
Eta:
podpowiadam

rysuję
10 sie 22:40
Eta:
| | a*b*sin150o | |
P= |
| , sin150o = sin 30o= 12
|
| | 2 | |
| | a*b | |
to: P= |
| => (**) a*b= 80
|
| | 4 | |
| | a*ha | | b*hb | |
ponad to: P= |
| i P= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | ha | | b | | b | | 5 | |
to |
| = |
| więc |
| = |
|
|
| | hb | | a | | a | | 4 | |
to a =
54*b podstawiając do ( **)
otrzymasz:
54*b*b= 80 => b
2 = 64 => b= 8 lub b= −8 −−− odrzucamy bo b>0
to: b = 8 cm oblicz "a"
10 sie 22:52
Eta:
Poprawiam :
| | b | | 5 | |
oczywiście: |
| = |
| to b= 54a
|
| | a | | 4 | |
więc:
54a*a= 80 to a
2 = 64 więc
a= 8
b= 10
10 sie 23:02
olka: trudne to zadanie.. dzięki Eta
11 sie 10:59