Jeśli punkt P(6, 1) leży na dwusiecznej kąta ABC, to α = β (oznaczenia wg rysunku).
Można to zadanie rozwiązać na różne sposoby, m.in. następująco:
Skorzystamy z twierdzenia cosinusów dla trójkąta ABP oraz dla trójkąta CBP.
ΔABP:
| |AB|2 + |BP|2 − |AP|2 | ||
|AP|2 = |AB|2 + |BP|2 − 2|AB|*|BP|*cosα ⇒ cosα = | ||
| 2|AB|*|BP| |
| |BC|2 + |BP|2 − |CP|2 | ||
|CP|2 = |BC|2 + |BP|2 − 2|BC|*|BP|*cosα ⇒ cosβ = | ||
| 2|BC|*|BP| |
| yA −yb | ||
pr.AB: y − yA= | *( x − xA) , bo xA≠xB
| |
| xA − xB |
| I−2*6 +1*1 −7I | 18 | |||
d1= | = | |||
| √5 | √5 |
| 2*6 +1*1 +5I | 18 | |||
więc d2= | = | |||
| √5 | √5 |
Jeszcze inny sposób. Wykorzystamy wzór na tg kąta zawartego między prostymi:
k1: y = a1x + b1
k2: y = a2x + b2
| |a1 − a2| | ||
tgα = | ||
| |1 + a1*a2| |
A = (1, 9), B = (−3, 1), C = (2, −9), P = (6, 1), kąty α i β są ostre.
Jeśli α = β, to prosta k3 jest dwusieczną kąta ABC.
Wyznaczamy współczynniki kierunkowe a1, a2, a3 prostych: k1, k2, k3.
| 9 − 1 | −9 − 1 | 1 − 1 | ||||
a1 = | = 2, a2 = | = −2, a3 = | = 0 | |||
| 1 + 3 | 2 + 3 | 6 + 3 |
| |a3 − a1| | |0 − 2| | |||
tgα = | = | = 2 | ||
| |1 + a3*a1| | |1 + 0*2| |
| |a3 − a2| | |0 + 2| | |||
tgβ = | = | = 2 | ||
| |1 + a3*a2| | |1 + 0*(−2)| |
/
sposób rozwiązania , który podałam z pewnością obejmuje materiał
obowiazujacy w LO
może tylko równania prostych wyznaczonych przez dwa punkty
piszecie tak: y = ax +b
( warto zapamietać wzór , który podałam, bardzo upraszcza obliczenia,
do wyznaczenia równania tej prostej.
Pozdrawiam