wielomiany
Anszej: dla jakich wartosci parametru a reszta z dzielenia wielomianu W(x)=2x4 − 3x3 +ax2+a2x + 2
prze dwumian x−1 jest wieksza od 3
proszę o rozwiazanie i wytlumaczenie krok po kroku
10 sie 13:18
evil_woodworm: rozwiazuje...
10 sie 13:35
evil_woodworm: 1.Dzielisz wielomian W(x) przez dwumian.
(ja to zrobie schematem Hornera, ale mozesz to zrobić w "zwykły spoób" jak to masz wytłumaczone
obok w dziale "wielomiany")
2 −3 a a2 −2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 2 −1 a−1 a−1+a2 a−1+a2−2
To na czerwono to jest nasza reszta, która wynosi a2+a−3 po zredukowaniu wyrazów podobnych
(nie redukowałam na bieżąco).
10 sie 13:42
evil_woodworm: 2.Musimy znalezć takie wartości a, dla których ta reszta będzie większa od 3, więc powstaje
nam taka oto nierównosć kwadratowa:
a2+a−3>3
3.Rozwiązuję nierównosć:
a2+a>0
a(a+1)>0
a1=−1
a2=0
10 sie 13:44
evil_woodworm:

4.Przedstawiam na osi
10 sie 13:49
evil_woodworm: 5.Odzczytujemy wartości większe od 0, więc te z przedziałów znajdujących się nad osią.
6.Odp. a∊(−∞;−1)∪(0;∞)
10 sie 13:52
evil_woodworm: Jakieś pytania?
10 sie 13:53
Anszej: Dzięki za odpowiedź, wszystko jasne, w książce jest jednak odpowiedź (−∞, −2) (1,∞)
10 sie 15:04
evil_woodworm: hmmm... pewnie zrobiłam gdzie jakiś błąd, którego nie widzę

grunt, żebys zrozumiał metodę...
10 sie 15:10
evil_woodworm: dobra, widzę + na − zamieniłam na samym poczatku−.−
10 sie 15:13
evil_woodworm: tak, zgadza się, wtedy wychodzi nierówność a
2+a+1>3 i po rozwiązaniu wychodzi tak jak w
książce. Głupi błąd zrobiłam, sorry
10 sie 15:19
Anszej: super, wieeeelkie dzięki!
10 sie 19:54