wielomiany
sylw: dane są dwie fynkcje kwadratowe f(x)=3x2−2x+5 i g(x)=−x2+x−1. wyznacz największĄ I
najmniejszą wartość funkcji h(x)=g(x)−f(x)
podstawiam i delta wyszła mi 87... hm?
10 sie 01:34
evil_woodworm: h(x)=4x2−3x+6
Δ= −87
Minus "się" zgubił...
10 sie 12:45
Bogdan:
h(x) = g(x) − f(x) ⇒ h(x) = −x2 + x − 1 − 3x2 + 2x − 5 ⇒ h(x) = −4x2 + 3x − 6
Jeśli mamy wyznaczyć największą i najmniejszą wartość funkcji kwadratowej i nie jest
określony jakiś przedział x ∊ <x1, x2>, w którym występuje ta największa i najmniejsza
wartość funkcji, to mamy tylko wartość najmniejszą (dla a > 0) albo tylko wartość największą
(dla a < 0).
W podanym zadaniu nie jest określony żaden przedział dla argumentów funkcji, a więc
określamy tylko yw wierzchołka paraboli.
Δ = 9 − 96 = −87, yw = U{87}{−16) i jest to wartość największa funkcji h(x), ponieważ a < 0.
10 sie 13:30
Bogdan:
| | 87 | |
Źle się zapisałem ułamek, poprawiam: yw = |
| |
| | −16 | |
10 sie 13:48