Eta:
Witam

Łatwo zauważyć ,że lewa strona tego równania jest sumą
pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego
gdzie a
1 = 1 q=
−x3
| | q5 −1 | |
zatem L = S5 = a1* |
|
|
| | q −1 | |
załozenie q≠1 =>
−x3≠ 1 to: x≠ −3
gdyby x = −3 to to S
5 = 1+1 +1 +1+1 = 5
więc równanie: 5 = 243 +( −3)
5 => 5= 243 −243 to 5=0 −− sprzeczność
zatem musi być ,że
x≠ − 3
podstawiając otrzymamy:
| | (−x3)5 −1 | | x5+35 | | 3 | |
L= 1* |
| = |
| * |
| =....( tu mnożenie przez |
| | −x3 −1 | | 35 | | x+3 | |
odwrotność mianownika)
zatem równanie jest:
| | x5 + 35 | |
|
| = 243 +x5
|
| | 34(x +3) | |
x
5 +3
5 = 3
4*( x+3) *( 3
5 +x
5)
można podzielić obydwie strony przez (3
5 +x
5)
bo jezeli x≠ −3 to i 3
5 +x
5≠0
zatem otrzymamy: 3
4( x +3) = 1 => 81x + 243 = 1 => 81x = − 242
to
x = − 24281