trygonometria
sylw:

korzystając z danych przedstawionych na rysunku oblicz wartość wyrażenia:
| a3+b3+a2c−(a+c)3 | |
| |
| a3−b3+3a2b−c3 | |
10 sie 01:27
♊: Trójkąt przedstawiony na rysunku to trójkęąt o kątach 30o,60o,90o
Jest to połowa trójkąta równobocznego.
Musisz doprowadzić do tego, że masz tylko jedną niewiadomą (na przykład a).
Przedstaw b i c za pomocą a (i liczb), czy jak Ci tam wygodniej.
Jak nie wiesz o co chodzi to z chęcią udzielę dalszych wskazówek.
10 sie 11:08
Eta:

z rys już widać , że:
c=
2a
| | 2a√3 | |
i b= hΔrównob o boku "2a" to : b=h= |
| = a√3
|
| | 2 | |
podstaw za :
c= 2a i b= a√3 i policz tę wartość
11 sie 19:09
Eta:
oczywiście , dlatego ,że trójkąt jest
rwnoboczny
11 sie 19:16
sylw: tak tak już mi to wyszło, zapomniałam o tych własnościach z gimnazjum

/
dzięki
11 sie 19:57
Eta:
11 sie 20:09