jak obliczyć współczyniki?
Dariusswwe: Witam...
ciężki dla mnie czas bo przygotowuję się do poprawki matury z matmy
Powiedzcie mi jak rozwiązać takie zadanie:
Funkcja g, której wierzchołek znajduje się w punkcie (3,8) − ramiona opadają w dół, opisana
jest wzorem −2x
2+bx+c ...znajdz b i c

jak to zrobić
10 sie 12:25
evil_woodworm: Hej.
Podstaw do wzoru na x
wierzchołka i wylicz b, a później podstaw ten punkt do wzoru
funkcji i wylicz c
10 sie 12:49
evil_woodworm: Matura podstawowa, czy rozszerzona? Jeśli można wiedzieć
10 sie 12:50
Pola: Myślę, że b możesz spokojnie obliczyć ze wzoru na p, która jak widać z podanych punktów wynosi
3. Natomiast c wyjdzie już z podstawienia. Ja również piszę poprawkę w sierpniu

mam
nadzieję, że się nie pomyliłam,
10 sie 12:54
evil_woodworm: Pola, nie pomyliłaś się

Dokładnie o to mi chodziło
10 sie 12:56
Pola: śmiesznie wyszło

ale cieszę się, że wiedziałam jak to zrobić a tym bardziej, że mogłam
pomóc, bo sama często też korzystam ze wskazówek innych
10 sie 12:58
evil_woodworm: Dariusswwe, juz rozumiesz?
Bo my tu z Polą gadamy, a nie wiemy, czy Ty już wiesz o co chodzi
10 sie 13:01
Bogdan:
Dzień dobry.
Można też tak rozwiązać:
W = (3, 8) i f(x) = −2x2 + bx + c.
Korzystamy z postaci kanonicznej: f(x) = −2(x − 3)2 + 8 ⇒ f(x) = −2x2 + 12x −10
Odp.: b= 12, c = −10
10 sie 13:06
Pola: też dobry pomysł !
10 sie 13:24