matematykaszkolna.pl
jak obliczyć współczyniki? Dariusswwe: Witam... ciężki dla mnie czas bo przygotowuję się do poprawki matury z matmy Powiedzcie mi jak rozwiązać takie zadanie: Funkcja g, której wierzchołek znajduje się w punkcie (3,8) − ramiona opadają w dół, opisana jest wzorem −2x2+bx+c ...znajdz b i c jak to zrobić
10 sie 12:25
evil_woodworm: Hej. Podstaw do wzoru na xwierzchołka i wylicz b, a później podstaw ten punkt do wzoru funkcji i wylicz c emotka
10 sie 12:49
evil_woodworm: Matura podstawowa, czy rozszerzona? Jeśli można wiedzieć
10 sie 12:50
Pola: Myślę, że b możesz spokojnie obliczyć ze wzoru na p, która jak widać z podanych punktów wynosi 3. Natomiast c wyjdzie już z podstawienia. Ja również piszę poprawkę w sierpniu emotka mam nadzieję, że się nie pomyliłam,
 −b 
p=

2a 
10 sie 12:54
evil_woodworm: Pola, nie pomyliłaś się emotka Dokładnie o to mi chodziło
10 sie 12:56
Pola: śmiesznie wyszło emotka ale cieszę się, że wiedziałam jak to zrobić a tym bardziej, że mogłam pomóc, bo sama często też korzystam ze wskazówek innych emotka
10 sie 12:58
evil_woodworm: Dariusswwe, juz rozumiesz? Bo my tu z Polą gadamy, a nie wiemy, czy Ty już wiesz o co chodzi
10 sie 13:01
Bogdan: Dzień dobry. Można też tak rozwiązać: W = (3, 8) i f(x) = −2x2 + bx + c. Korzystamy z postaci kanonicznej: f(x) = −2(x − 3)2 + 8 ⇒ f(x) = −2x2 + 12x −10 Odp.: b= 12, c = −10
10 sie 13:06
Pola: też dobry pomysł !
10 sie 13:24