matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.5.2018
Zadania
Odp.
2
maciek:
witam. bardzo prosze o wytlumaczenie tej linijki z tego zadania:
3
MatFrik:
Liczba −1 jest rozwiązaniem równania x
3
+ (m+1)x
2
+ (m−3)x −3 = 0. Wyznacz wartość parametru m (m∊R) wiedząc, że dane rozwiązanie jest średnią arytmetyczną
8
kuba:
Hej mam problem:
0
graf:
Podaj przyklad 8 − wierzcholkowego grafu G takiego ze G i dopelnienie G są planarne. Prosze o pomoc
0
Oskar:
Proszę o sprawdzenie zadania dot. podania równania płaszczyzny na której leży trójkąt o wierzchołkach (6,10,−2) (3,−1,17) (−9,8,0)
1
eryk:
promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny wynosi 6. oblicz długość boku tego trójkąta.
1
Bartek:
Własności prawdopodobieństwa. Czytam o własnościach prawdopodobieństwa i mamy: skończona addytywność, przeliczalna
1
Bartek:
Jakie warunki musi spełniać przestrzeń probabilistyczna aby spełnione były warunki:
|A|
a) p(A) =
|Ω|
2
SEKS INSTRUKTOR:
Całka − zmiana kolejności całkowania
3
MAREK:
oblicz pole kwadratu, którego przeciwległe wierzchołki mają współrzędne A(−5,7) i C(−1,3)
3
księga:
Podaj bazę lin{(1,2,1,0),(−1,1,1,1)} + lin{(2,−1,0,1), (1,−1,3,7)}. To pewnie banalne zadanie, ale nie wiem jak się sobie z nim poradzić, wyszła mi macierz
4
MAREK:
hej, pomoże ktoś?
10
xyz-a:
napisz ulamek za pomoca duzego U
6
Macko:
Kombinatoryka−karty
1
MAREK:
Wysokość trójkąta równobocznego jest o 3 krótsza od jego boku. Wyznacz długość boku tego trójkąta. Proszę o szybą pomoc i wytłumaczenie, nie ogarniam tego xd
4
SEKS INSTRUKTOR:
Obliczanie całki
0
Wojt132:
Witam, kompletnie nie wiem jak rozwiązać te równanie. Prosiłbym o pokazanie jak je rozwiązać krok po kroku.
0
Marcel:
Ile należy pobrać elementów z magazynu, aby z prawdopodobieństwem 0.99 wśród elementów pojawiło się minimum 20 elementów wadliwych, jeżeli wiadomo, że prawdopodobieństwo że element będzie
0
Marcel:
Ile niezależnych pomiarów pochodzących z rozkładu N(µ, 0.5) należało by wykonać, aby prawdopodobieństwo tego, średnia z nich odchyliła się od µ o mniej niż 0.1 było większe niż
0
Marcel:
Jaki rozkład ma średnia arytmetyczna z n niezależnych pomiarów X 1 , X 2 , ..., X n , mających rozkład N(µ, σ)
0
Marcel:
Załóżmy, że przy odczycie kąta popełniamy losowy błąd X z przedziału (−0.1, 0.1), dla którego prawdopodobieństwo P(a ≤ X ≤ b) jest proporcjonalne do b−a, a,b <− (−0.1,0.1), b>a. Obliczyć
0
Marcel:
W celu zwiększenia niezawodności urządzenia, składającego się z jednego podzespołu, który może ulec awarii, zamontowano dodatkowo dwa
2
diego:
pomoże ktoś chociaż zacząć te zadanie? nie mam żadnego pomysłu.
3
SEKS INSTRUKTOR:
Całkę podwójną zamienić na całki iterowane, obszar ograniczony krzywymi
7
wera:
Jasiu ma 21 lat, jego siostra Kasia − 13. Razem z młodszym bratem mają 65 lat. Ile lat ma młodszy brat?
3
diego:
sprawdzi mi ktoś zadanie?
6
xyz-a:
i gdzie ten parametr 'a'
4
xxx:
Czy podzielność przez 6 lub przez 8 jest równoznaczne z podzielnością przez 2 lub 3 lub 4?
1
diego:
cześć, sprawdzi mi ktoś zadanie?
3
diego:
stosunek długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równy 3:4, a jego pole wynosi 48dm
2
. Oblicz:
5
Kogucik:
Witam
Mamy słowo KUKURYKU
8
Macko :
Oblicz sume
2
diego:
witam, pomoże ktoś? ja tego nie widzę i nie rozumiem..
22
xyz-a:
x,y − całkowite
1
nieuk:
Jak wyznacza się współczynnik kierunkowy metodą najmniejszych kwadratów? Definicje z wikipedi nic mi nie mówią. Czy móglibyście prostymi słowami to wyjaśnić lub wskazać dobre źródło do
3
werka:
Hej gdzie można pracować po matematyce stosowanej?
2
maxiu:
Hej, poleci ktoś przystępne źródło wiedzy do przedmiotu matematyka dyskretna − posiadam książkę "Matematyka dyskretna" K. A. Ross, C. R. B. Wright ale nie zawsze rozwiewa ona moje
1
Algebrowicz:
Wyznacz położenie środka masy jednorodnego stożka o podstawie D={(x
1
,x
2
,0): x
2
1
+x
2
2
≤1} i wierzchołku (0,0,h).
2
Ewa:
wykaż, że jeżeli a równa się log3 5 to;
2
Ewa:
znajdź największą i najmniejsza wartość funkcji
4
Ewa:
wykaż, że jezeli a równa się log3 5 to: 1) 2a+3 równa się log3 675
1
bubu:
Mam takie zadanie
3
Cizyk:
Oblicz objętość trójwymiarowej bryły D={(x
1
,...,x
3
): 0 ≤ x
1
≤1, 0≤ x
2
≤x
1
, 0≤x
3
≤x
1
x
2
0
Jerzy:
Witajcie, zastanawiam się czy jest ktoś tutaj, kto chce iść na studia na matematykę stosowaną, informatyka. Chciałem iść na ten kierunek, ale jak zobaczyłem swój wynik z matur się załamałem
1
bubu:
Kolejne zadanie
0
cc:
udowodnij : a) f:A→R
m
A⊂R
n
a∊A
3
bubu:
Siemka, takie zadanie;
11
Nikt_ważny:
Witam! Zaciąłem się na tym przykładzie, a konkretnie na wartości bezwzględnej. Jak to zrobić?