Objętość graniastosłupa i jego pole
yung kiki: Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 16. Jakie wymiary powinien mięć ten
graniastosłup, aby jego pole powierzchni całkowitej było najmniejsze? Ze wzoru na V
graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wyznaczyłem wysokość(h=64a2p{3), następnie
wyznaczyłem wzór na P(a)=2a2p{34*3*64aa2p{3,a pochodna równa się 96. Podchodziłem
2 razy do tego zadania i nadal nie wiem co może być źle
10 maj 22:06
yung kiki: Troche namieszałem,
h=64a2√3
P(a)=2a2√34*3*64aa2√3
10 maj 22:10
yung kiki: nie wiem dlaczego przed 64 wyskakuje "−", ale nie powinno go tam być
10 maj 22:10
xyz-a: napisz ulamek za pomoca duzego U
10 maj 22:15
10 maj 22:19
xyz-a:
graniastoslup prawidlowy trojkatny...
zatem podstawa to trojkat rownoboczny − jezeli krawedz podstawy oznaczymy jako 'a'
| | a2√3 | |
to pole podstawy Pp = |
| |
| | 4 | |
jezeli wysokosc graniastoslupa przez 'h' to objetosc
| | a2√3 | | 64 | |
zatem 16 = |
| * h −−> 64 = a2√3*h −−> h = |
| |
| | 4 | | a2√3 | |
Pole powierzchni calkowitej:
| | a2√3 | | 1 | | a2√3 | | 3 | |
P = 2*Pp + 3*Pb = 2 * |
| + 3 * |
| * a * h = |
| + |
| ah |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a2√3 | | 3 | | 64 | | a2√3 | | 96 | |
P(a) = |
| + |
| a * |
| = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | a2√3 | | 2 | | a√3 | |
10 maj 22:25
10 maj 22:27
Basia:
| | a2√3 | | 3a*64 | |
Pc = |
| + |
| = (a Ty pomnożyłeś) |
| | 2 | | a2√3 | |
| | 64√3 | | a3−64 | |
f'(a) = a√3 − |
| = √3* |
| |
| | a2 | | a2 | |
dalej już sobie poradzisz
10 maj 22:27
Basia: xyz−a to jest graniastosłup; ściany są prostokatami
10 maj 22:29
yung kiki: dziękuje bardzo
10 maj 22:29
xyz-a: ......
hahah
nie bylo tematu xD
10 maj 22:30