prawdopodobienstwo
bubu: Siemka, takie zadanie;
wybieramy losowo punkty x,y z przedzialu [0,1]
i trzeba wyznaczyc funcje zmiennej a ∊R
f(a)=P(min{x,y}<a)
oraz g(a)=P(max{x,y}<a)
ktoś wie jak to zrobić ? ( gdzie P jest prawdopodobienstwem oczywiscie )
10 maj 00:10
Adamm:

min{x, y}<a ⇔ x<a lub y<a
na czerwono próbowałem zaznaczyć obszar dla którego min{x, y}<1/2
f(a)=0 dla a≤0
=1−(1−a)
2 dla 0<a<1
=1 dla a≥1
spróbuj znaleźć g(a), wiedząc że
max{x, y}<a ⇔ x<a oraz y<a
10 maj 00:19
Adamm:

tak jakoś ta funkcja wygląda (nawiasem mówiąc, jest to dystrybuanta min{x, y})
10 maj 00:26
bubu: o stary dzięki !
10 maj 00:48