Dziwne zadanie
wera: Jasiu ma 21 lat, jego siostra Kasia − 13. Razem z młodszym bratem mają 65 lat. Ile lat ma
młodszy brat?
W odpowiedziach jest 21, nie wiem jak to wyszło
10 maj 21:02
Eta:
x+21+13=65 ⇒ x=31 lat −− wiek drugiego brata
to młodszym bratem jest Jasio , który ma 21 lat
10 maj 21:12
wera: Jasiu + Kasia razem z młodszym bratem (trzecią osobą)
Jeśli Jasiu ma być młodszy no to Jasiu + Kasia + Jasiu !?!?
10 maj 21:16
Eta:

Jest tak jak napisałam
10 maj 21:18
PW: Zadanie jest idiotycznie sformułowane. Co znaczy "Razem z młodszym bratem mają 65 lat"?
Kto razem z młodszym bratem? A brat jest młodszy od kogo? Od Jasia, czy od Kasi? Dlaczego
mamy się domyślić, że jest tylko troje rodzeństwa?
A gdyby było ich czworo?
x+y+21+13=65
x+y=31
Na przykład
x=11 i y=20
Młodszy od Kasi brat mógłby mieć 11 lat, a młodszy od Jasia mógłby mieć 20 lat.
Takie zadania tworzą sadyści, których celem jest pokazanie dzieciom, że matematyki nie da się
zrozumieć. Do diabła z nimi.
11 maj 00:42
Basia: Tam pewnie było "razem z drugim bratem". Wtedy wszystko ma sens.
11 maj 00:47
PW: wera raz pyta o całki, drugim razem o problemy z trzeciej klasy.
Działają razem z młodszą siostrą?
11 maj 00:50
Basia: Bardzo możliwe, że
wera nawet nie wie, jak młodsza siostra wykorzystuje jej nick
11 maj 01:06