planimetria
diego: stosunek długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równy 3:4, a jego
pole wynosi 48dm2. Oblicz:
−wysokość opuszczoną z wierzchołka kąta prostego
−promień okręgu opisanego na tym trójkącie
−promień okręgu wpisanego w trójkąt.
kompletnie tego nie rozumiem, z góry dzięki za pomoc! ^^
10 maj 19:37
Basia:
6x
2=48
x
2 =8
x =
√8
a=3
√8, c=
10 maj 19:54
Basia: b=4√8
c wylicz z tw.Pitagorasa; dalej tak jak w poprzednim
10 maj 19:55
xx:
| | 1 | |
Pole = |
| * (3x) * (4x) = 3x * 2x = 6x2 |
| | 2 | |
zatem 48 = 6x
2 −−> x
2 = 8 −−> x = 2
√2 lub x = −2
√2 <−−ujemna, odrzucamy
zatem wiemy, ze trojkat ma wymiary:
6
√2, 8
√2, 10
√2
10 maj 19:56