Oblicz sume
Macko : Oblicz sume
∑(2018k)*(−2)
k
Od k=1 do 2018
Potrafi ktos to zrobic

?
10 maj 19:33
Blee:
więc masz:
1
−2
4
−8
16
−32
64
...
itd
z sumujesz 'parami'
−2 + 4 = +2
−8 + 16 = +8
−32 + 64 = +32
czyli powyższa suma to nic innego jak:
1+ ∑12n−1 2k
Czyli jest to suma szeregu geometrycznego o a1 = 2 i q = 4
podstawiasz do wzoru znanego z liceum/gimnazjum i liczysz
10 maj 20:03
Blee:
można też było od razu do tego wzoru podstawić przy a1 = 1 i q = −2
10 maj 20:04
Macko : Super dziekuje
10 maj 20:08
Basia: to nie jest szereg geometryczny;
tam jest 2018*k*(−2)k
pomijajjąc 2018 masz
1*(−2)
2*4
3*(−8)
4*16
5*(−32)
6*64
i tak dalej
10 maj 20:11
Macko : Hmm ale teraz sobie uswiaodmilem, ze nie za bardzo wiem jak to zrobic gdy tych liczb bedzie
2018 skrocI sie tam cos?
10 maj 20:16
Mila:
Dobrze przepisałeś zadanie?
10 maj 20:31
Macko : Tak, jest dobrze przepisane
10 maj 20:44
Pytający:
∑
k=1n(k*a
k)=S
n
∑
k=1n(k*a
k+1)=aS
n
⇒
S
n−aS
n=∑
k=1n(k*a
k)−∑
k=1n(k*a
k+1)
(1−a)S
n=a+∑
k=2n(k*a
k)−(∑
k=1n−1(k*a
k+1)+n*a
n+1)=
=a+∑
k=1n−1((k+1)*a
k+1)−∑
k=1n−1(k*a
k+1)−n*a
n+1=
=a+∑
k=1n−1((k+1)*a
k+1−k*a
k+1)−n*a
n+1=
=a+∑
k=1n−1(a
k+1)−n*a
n+1= //
279
| | a2(1−an−1) | |
=a+ |
| −n*an+1= |
| | 1−a | |
| | a(1−a)+a2(1−an−1)−(1−a)(n*an+1) | |
= |
| = |
| | 1−a | |
| | a−a2+a2−an+1−n*an+1+n*an+2 | |
= |
| = |
| | 1−a | |
| | a(1−(n+1)an+n*an+1) | |
= |
| |
| | 1−a | |
⇒
| | a(1−(n+1)an+n*an+1) | |
Sn=∑k=1n(k*ak)= |
| dla a≠1 |
| | (1−a)2 | |
∑
k=12018(2018k*(−2)
k)=2018∑
k=12018(k*(−2)
k)=
| | −2(1−(2018+1)(−2)2018+2018*(−2)2018+1) | |
=2018* |
| = |
| | (1−(−2))2 | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=(sum+k%3D1..2018+of+(2018k*(-2)%5Ek))-4036(6055*2%5E(2018)-1)%2F9
11 maj 01:52