srodek odcinka
MAREK: hej, pomoże ktoś?
środek odcinka AB ma współrzędne (−3,4). wyznacz współrzędne punktu B, jeśli A (−8,11)
z góry dzieki B)
10 maj 22:10
yung kiki: skorzystaj ze wzoru na środek odcinka
10 maj 22:11
xyz-a:
serio Marek?
to patrz na to
masz przedział <a, b>
wiesz że a = 2, a środek przedziału wynosi 6
ile wynosi b?
potrafisz policzyć / narysować?
10 maj 22:48
SEKS INSTRUKTOR: punkty środka odcinka są średnią arytmetyczną punktów jego początku i końca, z tego skorzystaj,
to to samo co wzór na środek odcinka
10 maj 22:51
Mila:

S=(−3,4)
A= (−8,11)
B=(x
b,y
b)
−6=−8+x
b⇔x
b=2
8=11+y
b⇔y
b=−3
B=(2,−3)
II sposób
AS
→=[5,−7]
S(−3,4)→[5,−7]=B=(−3+5,4+(−7))=(2,−3)
10 maj 23:03