Ice Tea: Liczby x, y są liczbami całkowitymi. Wyrażenie xy+1 jest podzielne przez 24. Czy wyrażenie x+y
zawsze jest podzielne przez 24?
10 maj 18:16
xyz-a:
x,y − całkowite
No wiec zeby xy+1 bylo podzielne przez 24, to
x*y musi byc podzielne przez 23
pary liczb calkowitych, ktorych iloczyn daje 23:
x = 1 , y = 23
x = −1 , y = −23
nie ma wiecej bo 23 to liczba pierwsza
zatem odp. tak − wyrazenie x+y zawsze jest podzielne przez 24, bo:
1+23 = 24,
−1−23 = −24
10 maj 18:48
Basia: x*y nie musi być podzielne przez 23
na przykład
−7*7+1 = −48 jest podzielne przez 24
−7*7 = −49 nie jest podzielne przez 23
analogicznie
5*19+1 = 96 jest podzielne przez 24
a 5*19=95 nie jest wcale podzielne przez 23
10 maj 18:55
Ice Tea: Basia tam jest x+y
10 maj 19:06
Basia: ale z tego, że 24|(x*y+1) nie wynika, że 23|(x*y)
tylko do tego się odniosłam, bo na tym oparł swoje (niepoprawne) rozumowanie xyz−a
10 maj 19:22
xyz-a: zgadza sie, rozumowanie niestety niepoprawne,
jednakze odpowiedz to bedzie ze tak.
10 maj 19:22
Ice Tea: Rozumiem, ale w takim razie jakie jest poprawne rozwiązanie tego problemu?
10 maj 19:25
Ice Tea: Tzn jak to udowodnić?
10 maj 19:25
Basia: Niestety nie wiem; przynajmniej na razie
10 maj 19:35
Mila:
xy+1=24k, k∊C⇔
xy=24k−1 prawa strona jest liczbą całkowitą nieparzystą
x=1 i
y=24k−1
x+y=24k
==========
?
10 maj 20:57
Adamm:
Mila, x=1?
Nie będę rozwiązywać, ale dam wskazówkę
Wystarczy udowodnić że
24|(x+1)(y+1) ⇔ 3|(x+1)(y+1) oraz 8|(x+1)(y+1)
To już łatwe
10 maj 21:05
Ice Tea: Adamm, wybacz ale niestety nie rozumiem, dlaczego wystarczy udowonic ze 24|(x+1)(y+1), i jak
udowodnic to
z trojka i osemka, bo jestem w stanie tylko tyle zrozumiec ze cos jest podzielne przez 24 jest
jest przez 8 i 3
10 maj 21:59
xyz-a:
(x+y)(y+1) = (xy+1) + (x+y)
czyli w sumie @Adamm napisal, ze wystarczy udowodnic, ze
te obie rzeczy dziela sie przez 24.
Niestety sam tego nie czuje
10 maj 22:13
zombi: x+y = (x+1)(y+1) − (xy+1), przy założeniu 24|(xy+1), badając podzielność x+y, potrzeba i
wystarcza badać podzielność iloczynu
(x+1)(y+1). I tu właśnie wkracza wskazówka Adama.
Jak udowodnisz, równoważność którą podał Adam to rozwiązałeś zadanie.
10 maj 22:54
Ice Tea: Jak udownodnić taką równoważność?
Przecież jeśli mamy
8|(x+1)(y+1) to podstawiając na przykład 4 i 6, otrzymamy 35, które nie jest podzielne przez 8
10 maj 23:04
Basia:
xy=24k−1
czyli x i y są nieparzyste
xy = 3*8*k − 1 = 8k*3 + (7−8) = 8(3k−1)+7
czyli jedna a nich musi dawać przy dzieleniu przez 8 resztę 7, a druga 1
xy = 8*3k + 2−3 = 3(8k−1)+2
czyli jedna musi dawać przy dzieleniu przez 3 resztę 2, a druga 1
dalej już chyba oczywiste
10 maj 23:07
Ice Tea: hmm z tego wynika, reszta zostanie albo 1+2=3 albo 1+7=8? Przepraszam, nie rozumiem nadal, co
wynika z tego
że jedna daje resztę taką a druga taką
10 maj 23:09
Basia:
1.
x=8k+7 ⇒ x+1=8k+8 = 8(k+1)
y= 3n+2 ⇒ y+1 = 3n+3 = 3(n+1)
(x+1)(y+1) = 24(k+1)(n+1) czyli jest podzielne przez 24
(x+1)(y+1) = xy+x+y+1 = (xy+1)+(x+y)
x+y = (x+1)(y+1) − (xy+1)
obie liczby po prawej są podzielne przez 24 więc ich różnica też
2.
czy może być tak, że jedna spełnia oba warunki?
wypadałoby sprawdzić, ale gdyby to było np.x to
x+1 byłoby podzielne i przez 8 i przez 3 czyli przez 24
no to (x+1)(y+1) też
10 maj 23:25
Ice Tea: Dziękuję
10 maj 23:37
Mila:
x*y=24k−1, k∊C
liczba 24k−1 jest liczbą pierwszą wtedy mamy przypadek 20:57
lub
liczbą nieparzystą złożoną, jedna z liczb przy dzieleniu przez 24 daje resztę 11 a druga 13.
11 maj 00:19
Basia: Witaj
Milu 
Nie musi tak być
x=5 y = 19
5*19 = 95 = 96−1 = 4*24−1
reszty to oczywiście 5 i 19
11 maj 00:27
Ice Tea: Nie wiedziałem że tak krótkie zadanie może sprawić tyle problemów
11 maj 00:43
Basia: zadanie całkiem ciekawe;
a podpowiedź
Adamma dała możliwość dokładnego rozwiązania
11 maj 01:08
Mila:
Masz rację Basiu, pokręciłam rachunki − rozważałam reszty z dzielenia przez 24.
Będę bardziej wypoczęta , to może dokończę ( albo i nie) swój pomysł.
Już wczoraj to odkryłam, że źle wpisałam , ale poszłam spać ( remont męczy).
11 maj 16:56
Ice Tea: Mila, możesz dokończyc w wolnej chwili ten pomysl, mysle ze moze byc ciekawie

Takie krotkie zadanie a tak skomplikowane
11 maj 18:46
Mila:
Na razie mam luki w rozwiązaniu.
11 maj 19:02