Całka
SEKS INSTRUKTOR: Obliczanie całki
10 maj 21:26
SEKS INSTRUKTOR: Źle coś się konwertuje napis. Ma być całka z ex/y dy
10 maj 21:27
Basia:
| d(ex/y) | | x | |
| = ex/y*(− |
| ) |
| dy | | y2 | |
| | y2 | |
no to ∫ex/y dy = − |
| *ex/y+C |
| | x | |
10 maj 21:30
jc: Raczej nie.
10 maj 21:56
Adamm:
Basia ma źle
Całka raczej się nie wyraża przez funkcje elemenarne,
chociaż kto wie
10 maj 21:57
Mariusz:
| | x | |
∫ex/ydy = yex/y−∫yex/y(− |
| )dy |
| | y2 | |
| | x | |
∫ex/ydy = yex/y+∫ |
| ex/ydy |
| | y | |
−t
2dy=xdt
| | x | | x | |
∫ |
| ex/ydy=∫tet(− |
| )dt |
| | y | | t2 | |
| | x | |
∫ex/ydy = yex/y−xEi( |
| )+C |
| | y | |
12 maj 02:55