Równanie płaszczyzny
Oskar: Proszę o sprawdzenie zadania dot. podania równania płaszczyzny na której leży trójkąt o
wierzchołkach (6,10,−2) (3,−1,17) (−9,8,0)
równanie ogólne płaszczyzny Ax+By+Cz+D=0
|x−x1,y−y1,z−z1|
|x2−x1,y2−y1,z2−z1| = 0
|x3−x1,y3−y1,z3−z1|
więc
|x−6, y−10. z+2|
|3−6,−1−10,17+2| = 0
|−9−6,8−10,0+2|
|x−6, y−10. z+2|
|−3,−11,19|
|−15,−2,2|
Liczenie wyznaczników:
|a b c|
|d e f| =a*e*f + b*f*g + c*d*h − c*e*f − a*f*h − b*d*i
|g h i|
(x−6)*(−11)*19 + (y−10)*19*(−15)+(z−2)*(−3)*(−2) − (z−2) * (−11) *19 − (x−6) *19 * (−2) −
(y−10) *(−3)*2=
=−209x + 1254 −285y +2850 +6z+12+209z+1254+2850−418−228+60=−171x−279y+215z+3974
Według obliczeń równanie płaszczyzny jest równe −171x−279y+215z+3974
Będę bardzo wdzięczny za komentarz czy jest dobrze czy nie
10 maj 23:29
Mila:
Masz pomyłkę w rachunkach.
A(6,10,−2),B (3,−1,17) , C(−9,8,0)
AB→=[−3,−11,19]
AC→=[−15,−2,2]
i j k
−3 −11 19
−15 −2 2
−−−−−−−−−−−−
det(..)=16i−279j−159k
n→=[16,−279,−159] − wektor normalny płaszczyzny
π: 16(x−6)−279*(y−10)−159*(z+2)=0⇔
π: 16x−279y−159z+2376=0
=================
Kolega JC poda łatwiejszy sposób.
11 maj 17:30