Zadanie ze styczną
yung kiki: Dane są funkcje f(x)=12x2+2 i g(x)=1x. Dla jakiej wartości parametru a styczne do
wykresów funkcji f i g w punkcie ich przecięcia są prostopadłe? Poproszę o podpowiedź w jaki
sposób mogę to zadanko zacząć.
10 maj 20:53
xyz-a: i gdzie ten parametr 'a'
10 maj 20:59
yung kiki: f(x)=12x2+a to jest poprawny wzór funkcji f, dziękuje za poprawe
10 maj 21:00
the foxi:
dla a∊ℛ
10 maj 21:01
the foxi:
cofam, nie widziałem nowego postu
10 maj 21:01
Basia:
a
1=f'(x) = x
aby styczne były prostopadłe musi być
a
1*a
2=−1
x=1
g(1)=1
musi więc również być f(1)=1
10 maj 21:13
yung kiki: dziekuje bardzo
10 maj 21:19