Wielomiany - znajdowanie parametru m
MatFrik: Liczba −1 jest rozwiązaniem równania x3 + (m+1)x2 + (m−3)x −3 = 0.
Wyznacz wartość parametru m (m∊R) wiedząc, że dane rozwiązanie jest średnią arytmetyczną
pozostałych rozwiązań.
10 maj 23:40
Blee:
skoro x = −1 jest rozwiązaniem
to podstawiasz i wyliczasz 'm'
następnie wielomian W(x) = x3 + (m+1)x2 + (m−3)x − 3
dzielisz przez dwumian (x+1)
i w końcu −−− rozwiązujesz to równianie
10 maj 23:43
MatFrik: zrobiłem wzorami viete'a
x1+x2+x3=−b/a //:2
x1/2 + (x2+x3)/2 = −b/2a
−1/2 + (−1) = (−m−1)/2
m = 2
PS. Wcześniej zrobiłem, ale chciałem zostawić rozwiązanie w internecie dla potomnych, bo
nigdzie go nie ma
11 maj 00:25
MatFrik: Dobra, jednak jest, skorki, Google płata figle jak się szuka
11 maj 00:26
Blee:
Przeciez to co napisales to jest jedna wielka bzdura.
11 maj 07:33