planimetria
diego: witam, pomoże ktoś? ja tego nie widzę i nie rozumiem..
Stosunek długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równy 3:4.
promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma 10cm. Oblicz:
− pole tego trójkąta,
−promień okręgu wpisanego,
−wysokość poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego.
policzyłem tylko pole, chociaż nie wiem czy dobrze.. wyszło i 96, z góry dziękuję za odpowiedź!
10 maj 19:16
Basia:
przyprostokątne: 3x,4x (x>0)
c=2R=20
9x
2+16x
2=20
2
25x
2 = 400
x
2=16
x=4
czyli a=12; b=16; c=10
| | a+b−c | | 12+16−20 | |
r = |
| = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
96 = 10h
h = 9,6
10 maj 19:26
diego: dzieki <3
10 maj 19:31