Rozwiąż, odpowiedź podaj w postaci odpowiedniego zbioru lub przedziału
Nikt_ważny: Witam! Zaciąłem się na tym przykładzie, a konkretnie na wartości bezwzględnej. Jak to zrobić?
√x2−6x+9+4|3−x|=10
Odpowiedź ma być w postaci zbioru lub przedziału.
Dzięki za pomoc!
10 maj 00:01
Bogdan:
Wskazówka: √ (x−3)2 + 4|x − 3| = 10 ⇒ |x − 3| + 4|x − 3| = 10
10 maj 00:03
KWR: Nalezy siebie docenic a nie pisac takie nicki
√x2−6x+9=|x−3|
10 maj 00:05
Nikt_ważny:
5|x−3|=10 ⇒ 5x−15=10 ⇒ 5x=25 ⇒ x=5?
Czyli x={5}?
10 maj 00:13
t: 5|x − 3| = 10
|x − 3| = 2
x − 3 = 2 v x − 3 = −2
x = 5 v x = 1
10 maj 00:15
KWR: Bzdury
5|x−3|=10
|x−3|=2
x−3=2 lub x−3=−2
10 maj 00:16
Nikt_ważny:
Czyli wartość bezwzględna w żadnej sytuacji nie zamieniała się w nawias? Jeśli można tak to
ująć.
Nie wiem czemu, ale byłem przekonany, że tak należy zrobić i ślęczałem nad tym przykładem
długo...
10 maj 00:18
KWR: |x|=a ⇔x=a lub x=−a
mozesz napisac ze 5|x−3|=|5x−15|
wtedy |5x−15|=10
Stad 5x−15=10 lub 5x−15=−10
co na to samo wyjdzie
10 maj 00:22
KWR: x={1,5}
10 maj 00:24
Nikt_ważny: Dziękuje! Teraz to ma sens i jak zacząłem robić inne przykłady, to również wychodzą.
10 maj 00:24
Eta:
@
KWR 
x
∊{1,5}
10 maj 00:27
KWR: Ajj tak . Pomylilem sie . Juz pozno . dziekuje za sprostowanie
10 maj 00:36