matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.11.2020
Zadania
Odp.
10
martyna:
jak to roziwazac
8
mat:
Dlaczego liczba 0 nie jest liczbą złożoną, przecież ma nieskończenie wiele dzielników, czyli
1
yyx:
Na boku DC równoległoboku ABCD obrano punkt M, a proste przechodzące przez M
5
Gucio:
Oblicz resztę z dzielenia wielomianów: (x
5
− x +1) : (x
2
+ x + 1)
3
zmartwionyuczeń:
rosta 2x−y−5=0 przecina okrąg o środku S(2,4) w punktach A i B. Długość cięciwy AB wynosi 4√5. Znajdź współrzędne punktów A i B.
1
Tutti Fruttti:
Wykonaj dzielenie wielomianów: (x
6
− y
6
) : (x
3
− 2x
2
y + 2xy
2
− y
3
)
0
tobiaszek:
Wyznacz współczynniki a,b tak aby, wielomiany W(x) oraz R(x) były sobie równe:
6
marcel:
Liczby przedstawione na rysunku ułożono według pewnej zasady. Znajdź liczbę x. Jaka jest reguła?
2
jendrzej:
Uzasadnij ze dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y prawdziwa jest nierowność (x+1)(x+2)+(y+1)(y+2)+1≥(x+2)(y+2)
10
xxx:
Na ile sposób można rozsadzić na ławce z 2n + 1 miejscami n mężczyzn i n kobiet, aby osoby tej samej płci nie siedziały obok siebie?
1
Marcin:
Cześć, mam takie zadanie odnośnie wartości pieniądza w czasie ale nie rozumiem go w 100%. 1. Co to jest t i s we wzorze (t−s)?
5
jm:
z cyfr 0,1,2 tworzymy szesciocyfrowe liczby dodatnie podzielne przez 15. ile ich jest?
1
tomek123098:
Cześć, czy ktoś mógłby powiedzieć gdzie w poniższej nierówności popełniłem błąd? Analizuje ten przykład i analizuje i nic nie mogę znaleźć
6
tobiaszek:
W trzech urnach znajdują się kule białe i czerwone: w pierwszej 3b i 5c, w drugiej 2b i 6c, w
3
tomek123098:
Witam, mam problem z rozwiązaniem układu równań przy pomocy macierzy. Błąd musiałem popełnić podczas przekształcenia macierzy, wstawiam link do zdjęcia
3
bitek:
hej czy istnieje różnica miedzy i
√
7
a
√
7
i ?
2
pfff99:
Czy da się to obliczyć bez kalkulatora? arctg (2− pierw z 3)
6
filip:
Oblicz jak najszybszym sposobem:
4
...:
2n−1
n+1
a
n
=
a
n
+1
lim
n→
∞
a
n
−3
1
kamil:
Jak wyliczy X z równania : Macierze
1
Kuba:
Oblicz granice ciągu:
6
ewa1999:
Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że w pierwszym rzucie otrzymamy nieparzystą
1
LadyAda:
W urnie pierwszej znajdują się kule z numerami:1, 2, 4, 6, 9, a w urnie drugiej – kule z numerami:3, 5, 7. Z losowo wybranej urny wybieramy jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo
10
Karol:
Ze zbioru liczb{−2, 0, 2, 5}losujemy najpierw jedną liczbę, a potem z tego samego zbioru drugą liczbę.Oblicz prawdopodobieństwo tego, że suma wylosowanych liczb jest dodatnia.
1
Asia:
Wśród 25 uczniów klasy IIa 16osób potrafi jeździć na nartach. Losujemy dwie osoby z tej klasy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie wylosowane osoby nie będą umiały jeździć na nartach?
4
tobiaszek:
Partia towaru została wyprodukowana przez trzy zakłady odpowiednio w 10%, 30% i 60%. Ilość
3
wredulus_pospolitus:
hmmm ... czy nie wystarczy wykazać, że W(x) = x
6
+ 4 przyjmuje tylko wartości dodatnie ?