pole
yyx:
Na boku DC równoległoboku ABCD obrano punkt M, a proste przechodzące przez M
i równolegŁe do przekątnych przecinają boki AD i BC odpowiednio w punktach E i F
Wykaż ,że trójkąty AME i BMF mają równe pola
10 lis 20:29
Eta:

1/ rysunek
2/ czworokąt MENF jest równoległobokiem
3/ P(AME)=P(MSE) −−− wspólna podstawa ME
i wysokość opuszczona na tę podstawę tej samej dugości
bo AS∥EM
analogicznie
4/ P(BMF)=P(MSF)
| 1 | |
5/ P(MSE)=P(MSF)= |
| P(MENF) |
| 4 | |
i mamy tezę
P(AME)=P(BMF)
==============
10 lis 22:26