Współrzędne punktów leżących na prostej i okręgu
zmartwionyuczeń: rosta 2x−y−5=0 przecina okrąg o środku S(2,4) w punktach A i B. Długość cięciwy AB wynosi 4√5.
Znajdź współrzędne punktów A i B.
10 lis 19:04
ICSP: y = 2x − 5
A(x1 , 2x1 − 5)
B(x2 , 2x2 − 5)
i niech dodatkowo x2 > x1
|AB| = √5|x2 − x1| = x2 − x1 = 4 ⇒ x2 = x1 + 4
A(x1 , 2x1 − 5)
B(x1 + 4, 2x1 + 3)
|SA| = |SB|
√(x1 − 2)2 + (2x1 − 9)2 = √(x1 + 2)2 + (2x1 − 1)2
x1 = 2
A(2,−1)
B(6,7)
lub na odwrót.
10 lis 19:21
Eta:

k: 2x−y−5=0
r
2=(2
√5)
2+(
√5)
2 = 25 , to r=5
k: y=2x−5 o: (x−2)
2+(y−4)
2=25
(x−2)
2+(2x−9)
2=25
...........
x
2−8x+12−0
x=2 v x= 6 to y= −1 v y= 7
(2,−1), ( 6,7) −−− współrzędne szukanych punktów A i B
==========
10 lis 20:12
zmartwionyuczeń: Dziękuję!
10 lis 20:43