granica
martyna: jak to roziwazac
limx→0 cos 2x
10 lis 20:34
wredulus_pospolitus:
wstaw x=0 i podaj wartość funkcji
10 lis 20:38
martyna: cos0=1
aa czyli to sie stad bierze, nie ma jakiegos wzoru
a taka 3−∞ ? bo na zajeciach napisal, ze 0 a mi sie wydaje ze −∞
10 lis 20:44
martyna: dobra czyli
limx→0 e−x = 1 bo jak za x wstawie to kazda liczba do zerowej potegi to, tam mam jeszcze
minus ale to moge zrobic odwrotnosc liczby i i tak jak to bedzie do potegi 0 to bedzie 1
10 lis 20:46
martyna: a limx→0 ctg x ?
skoro ctg0 nie istnieje to jak bedzie, wykres zbliza sie do 0 w +∞
10 lis 20:48
wredulus_pospolitus:
martyna ... chwila ...
skoro ctg0 nie istnieje (
no ok ... nie istnieje) to jak bedzie, wykres zbliza sie do 0 w
+
∞ ([P[coo ? A co ma piernik do wiatraka? Co ma brak wartości funkcji dla x=0 z wartością
funkcji w +
∞?]])
Szkoła średnia czy studia
10 lis 20:51
martyna: no jasne ze tak co ma piernik do wiatraka, bo myslalam o tym ze w 0+ leci do +∞
studia, ale powtorka ze sredniej
10 lis 20:58
wredulus_pospolitus:
tak ... limx−>0+ ctg x = +∞
10 lis 21:17
martyna: ale bierzesz to z interpretacji wykresu czy jak
mialbys chwile pomoc z reszta przykladow te wyzej,
bardzo dziekuje
10 lis 21:33
wredulus_pospolitus:
| | cosx | | 1 | |
limx−>0+ ctgx = limx−>0+ |
| = [ |
| ] = +∞ |
| | sinx | | 0+ | |
10 lis 22:02
wredulus_pospolitus:
analogicznie:
| | cosx | | 1 | |
limx−>0− ctgx = limx−>0− |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | sinx | | 0− | |
10 lis 22:02
martyna: oki, dziekuje bardzo
a ktos cos
3−∞ ile to bedzie −∞?
limx→0 e−x to bedzie 1?
11 lis 13:07
nikt nic:

tu łatwo odczytać z wykresu
11 lis 13:20