matematykaszkolna.pl
Układ równań liniowych i macierze tomek123098: Witam, mam problem z rozwiązaniem układu równań przy pomocy macierzy. Błąd musiałem popełnić podczas przekształcenia macierzy, wstawiam link do zdjęcia przekształceń jakich dokonałem ponieżej. Macierz 3−kolumnowa znajdująca się po lewej stronie jest to macierz współczynników stojących przy niewiadomych zaś macierz jednokolumnowa po prawej jest macierzą rozwiązań równań. Po lewej stronie dążyłem do otrzymania macierzy jednostkowej używając metody kolumn jednostkowych Otrzymałem wiersz zer, który jest równy −6 co wskazuje na to, że układ nie powinien mieć rozwiązań jednak wiem, że poprawna odpowiedź powinna brzmieć, iż układ ma nieskończoną ilość rozwiązań. Gdzie popełniłem błąd w przekształceniach? Nie wstawiam układu niewiadomych, ponieważ wiem, na podstawie odpowiedzi, że poprawnie "przeniosłem" równania na macierze. Link do moich przekształceń: https://ibb.co/R7fNRVL
10 lis 13:32
wredulus_pospolitus: pierwsza operacja W2 = W2 + W3 jeżeli tak to czemu masz w W2 : [3 , 0, −3 | 3 ]
10 lis 13:36
ICSP: pierwsze przekształcenie nie uwzględniło kolumny wartości.
10 lis 13:37
tomek123098: Dzięki, czasami się najprostszego błędu nie zauważy
10 lis 13:40