Losowanie
Karol: Ze zbioru liczb{−2, 0, 2, 5}losujemy najpierw jedną liczbę, a potem z tego samego zbioru drugą
liczbę.Oblicz prawdopodobieństwo tego, że suma wylosowanych liczb jest dodatnia.
10 lis 09:18
Blee:
Wypisz sobie wszystkie pary liczb spełniające warunki zadania
10 lis 09:20
Karol: nie ogarniam na prawde
10 lis 09:37
Jerzy:
Jeśli jako pierwszą wylosujesz liczbę −2 , to jaka może być druga, aby ich suma była dodatnia ?
10 lis 09:41
Karol: a no to 5
10 lis 09:44
Jerzy:
A jeśli pierwszą wylosowaną będzie 0 ?
10 lis 09:46
Karol: czyli wynik to 5/16 tak?
10 lis 09:46
Jerzy:
Nie.
10 lis 09:49
Karol: no jak to
10 lis 09:50
Jerzy:
|ΩI = 4*4 = 16
A = (−2,5) (5,−2) (0,2) (2,0) (0,5) (5,0) (2,2) (2,5 ) (5,2) (5,5)
|A| = 10
10 lis 09:55
Karol: dziękuje
10 lis 09:57