ławka
xxx: Na ile sposób można rozsadzić na ławce z 2n + 1 miejscami n mężczyzn i n kobiet, aby osoby tej
samej płci nie siedziały obok siebie?
Wyszło mi (2n + 1) * 2 * n! * n!. Będę wdzięczny za sprawdzenie tego wyniku, czy jest poprawny.
10 lis 14:42
Jerzy:
Przetestuj wzór na 5 osobowej ławce , dwie kobiety A i B , dwóch mężczyzn K i L.
10 lis 14:48
wredulus_pospolitus:
czy jeżeli pomiędzy dwiema osobami będzie 1 miejsce puste to oni nadal siedzą 'obok siebie' czy
nie ?
10 lis 14:56
Jerzy:
Właśnie też mam taką wątpliwość
10 lis 14:58
Jerzy:
Jednak myslę, że "obok" znaczy na sąsiednich miejscach.
10 lis 14:59
xxx: to może 2* (2 * n !* n!) gdy puste miejsce na brzegach. Gdy puste miejsce w środku to
4 * n! *n!, czyli łącznie 8 * n! * n! ?
10 lis 15:20
Jerzy:
KMKMx − 4
MKMKx − 4
KMKxM − 4
MKMxK − 4
KMxKM − 4
MKxMK − 4
KxMKM − 4
MxKMK − 4
xKMKM − 4
xMKMK − 4
Razem: 40
Ze wzoru: (2*2 + 1)*2*2!*2! = 40
10 lis 15:22
Jerzy:
Za mało .... jeszcze:
MKxKM − 4
KMxMK − 4
czyli: 48
10 lis 15:25
Jerzy:
Przyjąłem,że jeśli między kobietami ( lub mężczyznami ) jest puste miejsce , to nie siedzą obok
siebie
10 lis 15:27
xxx: Wyszło mi teraz 6 * n * n! * n! i po sprawdzeniu kilka przykładów mi się zgadza.
10 lis 15:45
wredulus_pospolitus:
n! * n! * (2*(2n+1) + 1*(n−1)*2) = n! * n! * (4n + 2 + 2n − 2) = 6n*n!*n!
tak też mi wyszło
10 lis 18:59