Oblicz resztę z dzielenia wielomianów:
Gucio: Oblicz resztę z dzielenia wielomianów:
(x5 − x +1) : (x2 + x + 1)
10 lis 19:29
ICSP: x5 − x + 1 = x5 + x4 + x3 − x4 − x3 − x2 + x2 + x + 1 − 2x =
= x3(x2 + x + 1) − x2(x2 + x + 1) + (x2 + x + 1) − 2x =
= (x3 − x2 + 1)(x2 + x + 1) −2x
R(x) = −2x
10 lis 19:34
Gucio: mi wychodzi reszta −2x + 2

. Dzielę to pisemnie (w słupku)
10 lis 19:51
Eta:
(x5−x+1) : (x2+x+1)=x3−x2+1
−x5−x4−x3
−−−−−−−−−−−−−−
−x4−x3−x+1
x4+x3+x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2−x+1
−x2−x −1
−−−−−−−−−−−−
−2x =R
======
10 lis 19:51
Gucio: dzięki
10 lis 20:02
Eta:
10 lis 20:13