matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice
...:
2n−1
n+1
a
n
=
a
n
+1
lim
n→
∞
a
n
−3
10 lis 11:42
wredulus_pospolitus:
w granicy jest a
n+1
i a
n−3
czy też a
n
+1 i a
n
− 3
10 lis 11:43
...:
a
n+1
i a
n−3
10 lis 11:46
wredulus_pospolitus:
2n+1
n+2
=
2n − 7
n−2
(2n+1)!
(n−2)! * (n−5)!
=
*
=
(n+2)!*(n−1)!
(2n−7)!
(2n−6)(2n−5)(2n−4)(2n−3)(2n−2)(2n−1)*2n*(2n+1)
=
(n−1)*n*(n+1)(n+2) * (n−4)(n−3)(n−2)(n−1)
i liczysz z tego granicę (dzieląc licznik i mianownik przez n
8
)
10 lis 11:55
...:
dziekuje
10 lis 11:56