drzewo
tobiaszek:

W trzech urnach znajdują się kule białe i czerwone: w pierwszej 3b i 5c, w drugiej 2b i 6c, w
trzeciej 1b i 7c. Rzucamy sześcienną kostką do gry. Jeśli wypadnie 6 oczek losujemy dwie kule
z urny pierwszej, jeśli wypadnie nieparzysta liczba oczek losujemy dwie kule z urny drugiej, w
pozostałych przypadkach losujemy dwie kule z urny trzeciej. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
1) A − kule są różnych kolorów
2) B − obie kule są białe
Oznaczenia:
1 − Pierwsza urna
2 − Druga urna
3 − Trzecia urna
B − kula biała
C − kula czerwona
Gałęzie do urn:
| | 1 | |
1 − gdy wylosujemy 6 oczek ⇒ |
| |
| | 6 | |
| | 1 | |
2 − gdy wypadnie nieparzysta liczba oczek, czyli {1,3,5} ⇒ |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
3 − pozostałe przypadkie, czyli {2,4} ⇒ |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 3 | | 5 | | 1 | | 5 | | 3 | |
1) P(A)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| | 6 | | 8 | | 7 | | 6 | | 8 | | 7 | |
| | 1 | | 2 | | 6 | | 1 | | 6 | | 2 | | 1 | | 1 | | 7 | |
|
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| | 2 | | 8 | | 7 | | 2 | | 8 | | 7 | | 3 | | 8 | | 7 | |
| | 1 | | 3 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
2) P(B)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| +0= |
| |
| | 6 | | 8 | | 7 | | 2 | | 8 | | 7 | | 28 | |
Wiem, że trochę tego jest, ale jak ktoś byłby tak dobry i mi sprawdził rozwiązanie byłbym
bardzo wdzięczny, dziękuję
10 lis 13:43
wredulus_pospolitus:
1) jeżeli nie pomyliłeś się przy dodawaniu to jest ok
2) tak samo jak powyżej
10 lis 13:54
tobiaszek: Dziękuję, jest Pan niesamowity

.
10 lis 14:02
wredulus_pospolitus:
tak jak pisałem ostatnio −−− nie musisz drzewka rysować ... wystarczy że napiszesz ułamki −
poradzimy sobie z tym
10 lis 14:11
tobiaszek: Przepraszam, że są one takie niewyraźne, ale wczoraj pierwszy raz trafiłem na to forum i
jeszcze nie potrafię tak dobrze rysować..
Ułamki robiłem tak, że wstawiałem wpierw licznik rysowałem linią kreskę ułamkową, a następnie
wpisywałem mianownik. Trochę pracy było, ale nie wiem jak to pominąć. Następnym razem wstawię
bez drzewka
10 lis 14:16
wredulus_pospolitus: to nie chodzi oto czy są wyraźne czy nie ... po prostu nie musisz się męczyć i je rysować.
Poradzimy sobie bez nich
10 lis 14:17
tobiaszek: Okej, będę pamiętał, dziękuję za radę
10 lis 14:21