Wykonaj dzielenie wielomianów
Tutti Fruttti: Wykonaj dzielenie wielomianów:
(x6 − y6) : (x3 − 2x2y + 2xy2 − y3)
10 lis 17:38
ICSP: x3 − 2x2y + 2xy2 − y3 = (x−y)(x2 + xy + y) − 2xy(x−y) =
= (x−y)(x2 − xy + y2)
x6 − y6 = (x3 − y3)(x3 + y3) = (x−y)(x2 + xy + y2)(x+y)(x2 − xy + y2)
10 lis 17:49
Jolanta: x3+2x2y+2xy2+y3
( x6−y6): (x3−2x2y+2xy2−y3)
− x6+2x5y−2x4y2+x3y3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x5y−2x4y2+x3y3−y6
−2x5y+4x4y2−4x3y3+2x2y4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x4y2−3x3y3+2x2y4−y6
−2x4y2+4x3y3−4x2y4+2xy5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3y3−2x2y4+2xy5−y6
−x3y3+2x2y4−2xy5+y6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
=====================
11 lis 17:25