drzewko
tobiaszek:

Partia towaru została wyprodukowana przez trzy zakłady odpowiednio w 10%, 30% i 60%. Ilość
braków w poszczególnych zakładach wynosi 3%, 1%, 5%. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo
wybrany towar będzie wybrakowany.
Oznaczenia:
1 − Zakład I
2 − Zakład II
3 − Zakład III
W − towar wybrakowany
D − towar dobry
Nie zmieściłyby mi się prawdopodobieństwa na gałązkach prowadzących do wyboru dobrego towaru z
poszczególnych zakładów, więc je pominąłem gdyż i tak nie są mi potrzebne do rozwiązania
zadania

.
Teraz liczę prawdopodobieństwo:
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | | 6 | | 5 | | 36 | | 9 | |
P(W)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 100 | | 10 | | 100 | | 10 | | 100 | | 1000 | | 250 | |
Czy to jest poprawny tok rozumowania? Nauczycielka strasznie zawile tłumaczy te tematy i
próbuję jakoś sam się z nimi uporać. Dziękuję z góry za pomoc!
10 lis 01:13
wredulus_pospolitus:
tak ... to jest poprawny tok rozumowania
10 lis 01:20
tobiaszek: Dziękuję bardzo, wstawiłbym jutro zadania z nieco "bardziej" rozbudowanych drzewek, takich z
połączeniem rzutów kostką oraz urn, czy rzuciłby Pan okiem w wolnej chwili?
10 lis 01:32
wredulus_pospolitus:
Ja albo ktoś inny na pewno spojrzy na to
10 lis 01:37
wredulus_pospolitus:
Niekoniecznie będziesz musiał wrzucać drzewka ... wystarczy treść zadania i jak chcesz policzyć
(tak jak tutaj podałeś)
10 lis 01:38