ania: czy moze zna ktos stronke z twierdzeniami geometrii eklidesowej gdzie sa one opisane i narysowane
ksir: cześć, mam problem z dwoma zadaniami, które będę mieć jutro na kartkówce. Oto one: 1. Zamień:
Jolka: w kole o promieniu r poprowadzono cięciwę o długości równej promieniowi. Cięciwa ta dzieli koło na dwie części. Oblicz pole większej z nich. Z góry dziękuję za pomoc.
WR: sprawdź czy lb. a= √(2-3√3)2 + √(5-√7)2 - 2√7 jest liczbą wymierną i podaj jej najprostszą postać . thx z góry za pomoc ..
WR: proszę o pomoc z Zad. trójmian kwadratowy y=ax2 + 20x+ 3 jest funkcją rosnącą w przedziale (-nieskończoności,5) i maleje w przedziale (5,+nieskoń.) Wyznacz wzór tego
Miki: W ostrosłupi eprawidłowym trójkątnym promień okręgu opisanego na podstawie jest równy 2{3} cm, kąt miedzy krawędzią boczną a wysokośćią podstawy równy jest 30(stopni). Oblicz
P: W turnieju piłkarskim uczestniczy k drużyn, które grają ze sobą w systemie "każdy z każdym". Wykazać, że liczba spotkań, które zostaną rozegrane w tym turnieju jest równa
Błażej: 1) Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji a) f(x)=√1-x b)f(x)=√x2-1 c)f(x)=√1-1/x
Kamcia: Dobierz tak wartość k, aby wielomian x3+kx-2k był podzielny przez x-k
Patient: (x2 - 25x + 25) / (25 - x2) w jaki sposób to skrócić skoro po skróceniu odp. to (5-x) / (x+5) ? Dziękuję z góry za pomoc.
Piotrek: Udowodnij, że n2+n jest liczbą parzystą. Pomoże ktoś?
Kuba: Help W galerii przygotowywana jest wystawa. Na jednej ze ścian może wisieć w jednym rzędzie 8
Stefan: Spośród liczb 245, 336, 427, 518 która jest największa aa która najmniejsza?
Stefan: Liczba n(n+1)(n+2)(n+3) dla dowolnego n∈N dzieli się przez: 12, 24 czy 36?
Stefan: Równanie I2x + 1I = 5 ma rozwiązania: A. 2 i 3
Stefan: 1 mol to taka ilośc materii, która zawiera 6 * 1023 odpowiednio atomów, cząsteczek, jonów.
Stefan: Na szczyt góry prowadzi 5 dróg. Turysta pokonuje trasę na szczyt i z powrotem. Może to uczynic maxymalneie na 10, 20 czy 25 sposobów?
Stefan: Wykaż, że liczba √11 + 6√2 + √11 - 6√2 jest liczbą naturalną. I koniec. Nie mam zielonego pojęcia jak się robi takie zadania...
Zibi-ka: Mam problem z zadaniem domowym z wielomianow. Ktoś pomoże? Dane są wielomiany A(x)=3x2+5x+2 B(x)=9x3+3x2-17x-4 oraz c(x)=mx+n.
pawes90: Słuchajcie na kursie dostałem kilka przykładów zadań i nie wiem jak je rozwiązać.Czy jako wielomiany równania czy jakoś inaczej.
stefan: Wśród liczb postaci 3n - 1, gdzie n∈C+: A. dokładnie jedna jest liczbą pierwszą, B. wszystkie są parzyste, C. co najmniej jedna
burykocur: 4
kiii: Mam takie oto zadanie z matmy:
ewa: jak udowodnić, że n!=<(n+1/2)n
wjmm: Dane:
wani: POMOCYY
Sylwester: Dane są dwa boki trójkąta o długościach 6 i 8 cm oraz kąt pomiędzy nimi wynoszący 60 st. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
HNO3: Witam. Mam problem z następującym zadaniem:
elementarna: Która z liczb jest większa :
myslaca: Dowieść ze liczba naturalna o sumie cyfr równej 47 nie może być ani kwadratem ani sześcianem liczby całkowitej
elementarna: w liczbę 3?2ooooooa?5 wpisac w miejsce obu znaków zapytania taką samą cyfrę tak aby otrzymać liczbę podzielną przez 75. Podac wszytskie rozwiązania
Adzia: Zadanie3: Dany jest ciąg (an) w którym wyraz ogólny jest określony wzorem an=4n-8
Adzia: 2 zadanie: Za trzy książki, których ceny tworzą ciąg geometryczny zaplacono 76 zł. Najdroższa z tych
Adzia: Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane: a2-a5=-6 i a3+a6=22