ksir: cześć, mam problem z dwoma zadaniami, które będę mieć jutro na kartkówce. Oto one:
1. Zamień:
a) 200 N/cm
2 = [KN/m
2]
b) 1/6 km/min = [m/s]
c) 800 nm = [mm]
2. To jest zadanie z wektorami, których kompletnie nie rozumiem.
→ →
c = -2 a a=2
→ → → b=3
d = a + b
→ → →
e = a - b
Proszę o pomoc! Są to zadania z fizyki, ale mam nadzieję, że mi pomożecie. To będzie moja
pierwsze ocena z tego przedmiotu w nowej szkole i nie chcę, żeby była to 1
5 paź 21:48
thewojtek: Postaram sie pomoc, powinno byc ok
1.
a) 200 *0,001/0,0001=200*10000/1000=2000 KN/m2
b) 1/6 *1000/60 = 1000/360 = 100/36 m/s
c) 800*106 mm
2.
Chodzi tu o wektory, znak minus (-) oznacza odwrotny zwrot wektora tj zamiast ->
otrzymujesz <- (nie wiem jak wektory rysowac wiec a= --> b= --->
a) c= <----
b) d= ----->
c) e= <-
5 paź 22:18