Adzia: Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane: a2-a5=-6 i a3+a6=22
5 paź 11:18
ika.: a
2-a
5=-6
a
3+a
6=22
a
3-a
2=r
a
2-a
3=-r
a
2-a
5=-3r
-3r=-6
3r=6
r=2
a
3+a
6=22
a
3+(a
3+r+r+r)=22
a
3+a
3+3r=22
2a
3+6=22
2a
3=16
a
3=8
a
1=8-2r
a
1=8-4
a
1=4
a
n=a
1+(n-1)r
an=4+(n-1)2
5 paź 13:03
mika: Wyznacz ciąg arytmetyczny w którym:
a83 =38, a38=83
17 lis 21:24
asia: Wyznacz ciąg arytmetyczny, mając dane:
a3=6 i a12=-32
24 lis 11:18
asia: Wyznacz ciąg arytmetyczny, mając dane:
a3=6 i a12=-32
24 lis 11:19