Błażej: 1) Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji
a) f(x)=√1-x b)f(x)=√x2-1 c)f(x)=√1-1/x
2)Zbadać czy dane funkcje są różnowartościowe
a)f(x)=x2-3x b)f(x)=x3+2x
5 paź 20:19
wjmm: 1) Wartość pod pierwiatkiem nigdy nie jest mniejsza od zera, więc po prostu weź te
wartości i oblicz nierówność, np. 1-x≥, x2-1≥, 1-1/x> (tylko większe, bo mianownik nie
może wynosić 0)
a miejsca zerowe, to po proostu przyrównaj do zera każde i oblicz x
2) a) nie jest, a b) jest, wystarczy na wykres popatrzeć. A jak chcesz mieć
przeprowadzony dowód to później Ci napiszę, bo zapomniałem jak to się robiło.
5 paź 21:15