Zibi-ka: Mam problem z zadaniem domowym z wielomianow. Ktoś pomoże?
Dane są wielomiany A(x)=3x2+5x+2 B(x)=9x3+3x2-17x-4 oraz c(x)=mx+n.
Dla jakich wartosciwspolczynnikow m i n wielomian B(x)+C(x) jest rowny
wielomianowiA(x)*C(x)
5 paź 17:00
matematyczna: popodstawiaj te wartości do wzoru B(x)+c(x)=a(x)*c(x) i powinno wyjść a jak nie to napisz
co wyszło po podstawieniu i wtedy postaram sie ci pomóc
5 paź 17:24
Zibi-ka: 9x3+3x2-17x-4+mx+n=3x2+5x+2*(mx+n)
9x3+3x2-17x-4+mx+n=3x3m+5x2m+2xm+3x2n+5xn+2n
i co dalej? nie mam wyrazen podobnych i nie wiem co robic.
5 paź 17:33
Zibi-ka: Zibi-ka: Mam problem z zadaniem domowym z wielomianow. Ktoś pomoże?
Dane są wielomiany A(x)=3x2+5x+2 B(x)=9x3+3x2-17x-4 oraz c(x)=mx+n.
Dla jakich wartosciwspolczynnikow m i n wielomian B(x)+C(x) jest rowny
wielomianowiA(x)*C(x)
5 paź 17:00
matematyczna: popodstawiaj te wartości do wzoru B(x)+c(x)=a(x)*c(x) i powinno wyjść a jak
nie to napisz
co wyszło po podstawieniu i wtedy postaram sie ci pomóc
5 paź 17:24
Zibi-ka: 9x3+3x2-17x-4+mx+n=3x2+5x+2*(mx+n)
9x3+3x2-17x-4+mx+n=3x3m+5x2m+2xm+3x2n+5xn+2n
i co dalej? nie mam wyrazen podobnych i nie wiem co robic.
5 paź 17:33
7 paź 21:22
Kinga: Hi
po wymnożeniu A(x)*C(x) mamy:
A(x)*C(x)= 3x3m+3x2n+5mx2+2n+5xn+2mx = 3x3m+x2(3n+5m)+x(5n+2m)+2n
B(x)+C(x) = 9x3+3x2-17x-4+mx+n= 9x3+3x2+x(-17+m)-4+n
przyrównujemy do siebie liczby przy tych samych potęgach
przy potędze x3 mamy:
3m=9 czyli
m=3
przy x2 mamy:
3n+5m=3
więc wstawiamy obliczone m=3
mamy:
3n+15=3
3n=-12
n=-4
dalej przy x mamy:
5n+2m=m-17
wstawiamy m=3 i n=-4 i sprawdzamy
5*(-4)+6=3-17
-14=-14 wiec ok
dalej wyrazy wolne przyrownujemy:
2n=-4+n
przenosimy n
i mamy: n=-4 weic ok
rozwiazanie: m=3 i n=-4
pozdro
8 paź 20:30