Sylwester: Dane są dwa boki trójkąta o długościach 6 i 8 cm oraz kąt pomiędzy nimi wynoszący 60 st.
Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
Nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem. Próbowałem wyjść ze wzoru cos(α-x) i z niego po
podstawienach wyciągnąć promień ole nadal mam we wzorze niewiadomą w postaci sin x.
5 paź 13:23
matematyczka: na pozostałe dwa przypada 120 st.
wiec: korzystam z twierdzenia cosinusów
c2=a2+b2-2abcosα
c2=36+64-96*cos60
c2=100-48
c2=52
c=√52
no i dalej możesz już obliczyć promień okregu
5 paź 13:37
5 paź 13:42
Sylwester: czy możesz mi jeszcze podpowiedzieć jak dalej obliczyć promień
5 paź 13:43
odp matematyczna: R = √52 / 2sin60
czyli r = √52
bo 2 sin 60 = 2*jedna druga czyli =1
5 paź 13:54
5 paź 13:55
matematyczna: sprawdź jeszcze czy sie w obliczeniach nie pomyliłam bo szybko liczyłam w pamieci
5 paź 13:57
Sylwester: Dziękuję za pomoc. Drobna tylko poprawka, bo sin 60 = √3/2
5 paź 14:17
matematyczna: mój błąd , nie znam wzorów na pamiec i dlatego
5 paź 14:22