Stefan: Wykaż, że liczba √11 + 6√2 + √11 - 6√2 jest liczbą naturalną. I koniec. Nie mam
zielonego pojęcia jak się robi takie zadania...
5 paź 17:11
wjmm: a- to nasza liczba a≥0, gdyż suma 2 pierwiastków nie może być ujemna (pierwiastek zawsze
jest≥0)
a=
√11+6√2+
√11-6√2
a
2= i ze wzorow skróconego mnożenia podnosisz do kwadratu
a
2= 11+6
√2+ 2
√(11+6√2)(11-6√2) +11-6√2
a
2= 22+ 112 (znowu wzory)
a
2= 144, a więc po spierwiastkowaniu obu stron a= 12 v a=-12- sprzeczność, bo a≥0
czyli a=12
To, że 12 jest liczbą naturalną już chyba nie trzeba udowadniać
5 paź 17:36
Stefan: Mógłbyś/aś rozpisa to bardziej

5 paź 18:22
wjmm: a=√11+6√2+ √11-6√2- podnoszę obie strony do kwadratu i mam to co poniżej (z mnożeniem
chyba sobie poradzisz

)
a2= i ze wzorow skróconego mnożenia podnosisz do kwadratu
a2= 11+6√2+ 2√(11+6√2)(11-6√2) +11-6√2- otrzymuję taki wynik (pierwszy pierwiastek do
kwadratu, drugi też, oba mnożę przez siebie i przez 2 (ze wzorów)
a2= 22+ 112 (znowu wzory)- dodałem wspólne czynniki do siebie i wychodzi takie coś
11+11=22, 6
√2 się skraca, reszta pomnożona daje 122.
a2= 144, a więc po spierwiastkowaniu obu stron a= 12 v a=-12- sprzeczność, bo a≥0
czyli a=12- a więc
wyliczam liczbę a, która okazuje się naturalna c.b.d.u.
To, że 12 jest liczbą naturalną już chyba nie trzeba udowadniać
5 paź 20:01
Szymon: Jak wykazać że ta liczba jest naturalna?
√9+4√5 − √5
proszę o szybką odpowiedź.
17 paź 15:38
Bogdan:
√ 11 + 6√2 + √ 11 − 6√2 = √ (3 + √2)2 + √ (3 − √2)2 =
= |3 + √2| + |3 − √2| = dokończ
17 paź 15:45
Bogdan:
Podpowiedź: 9 + 4√5 = (√5 + 2)2 oraz √ a2 = |a|
17 paź 15:47
Klaudia: wykaż, że liczba (
√2−
√6)
2+4
√3 jest liczbą naturalną.
zrobiłam to tak:
=((
√2)
2 − 2*
√2*
√6 + (
√6)
2)+4
√3=2−2
√6+6+4
√3=8−2
√6+4
√3 .... nie wiem czy jest
ok..

bo z tego wychodzi że nie jest to liczba naturalna...
czy mógłby to ktoś ocenić

z góry dziękuję
19 cze 17:15
Janek191:
( √2 − √6)2 + 4 √3= 2 − 2 √2*√6 + 6 + 4 √3= 8 − 2*√12 + 4√3 =
=8 − 2*√ 4*3 + 4√3 = 8 − 2*2 √3 − 4√3 = 8
19 cze 17:29
Janek191:
Tam na końcu powinno być + 4 √3 , a nie − 4 √3 − pomyłka.
19 cze 17:32
Aneta: Uzasadnij że liczba √11+6√2 − √3−2√2 jest liczbą naturalną
11 lut 12:21
===:
√(3+√2)2−√(√2−1)2=|3+√2|−|√2−1|=...
11 lut 12:34