HNO3: Witam. Mam problem z następującym zadaniem:
Wszystkie rozwiązania równania 2x + 5y - 1 = 0 można przedstawić w postaci:
a) (t, 5t -1) , t ∈ R
1 - 2t
b) (t, -------- ) , t ∈ R
5
1
c) { 5t, -2t + ---- ), t ∈ R
5
Jest to test wielokrotnego wyboru.
Przekształcam 2x + 5y -1 = 0 na:
2x - 1
y = --------
5
No i co ja mam właściwie teraz zrobić ? Za x podstawić w przykładzie a) t a za y 5t - 1 ?
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś rozwiązał przynajmniej jeden podpunkt...
5 paź 12:39
HNO3: Problem rozwiązany. Przypomniałem sobie, jeśli wychodzi tożsamość to prawda a jeśli nie
wychodzi, fałsz czyli:
a) nie
b) Tak
c) Tak
5 paź 13:03
matematyczka: masz żle przekształcone równanie bo powinno być tak :
2x -1
---------- = y [ nie masz minusu przy 5]
-5
Chwilę pomysle i postaram sie pomóc
5 paź 13:04
matematyczka: wiec własnie

jupi !
5 paź 13:05