Adzia: Zadanie3:
Dany jest ciąg (an) w którym wyraz ogólny jest określony wzorem an=4n-8
a) korzystając z definicji określ monotoniczność ciągu
b) określ liczbę wyrazów tego ciągu należących do przedziału (0,2007)
c) wyznacz trzy kolejne wyrazy danego ciągu spelniając warunek:
kwadrat wyrazu środkowego jest o 48 mniejszy od różnicy wyrazów z nim sąsiadujacych.
Z góry dziękuję za pomoc.
5 paź 11:37
ika.: a)
ciąg jest rosnący gdy a
n+1-a
n>0
a
n+1-a
n=4(n+1)-8-(4n-8)=4n+4-8-4n+8=4
4>0 -
ciąg rosnący
b)
an=2007
2007=4n-8
2015=4n
n=503,75
503
c)
a
n-1 a
n a
n+1 -3kolejne wyrazy
a
n+48=a
n+1-a
n-1
4n-8+48=4(n+1)-8-(4n(n-1)-8)
4n+40=4n+4-8-4n+4+8
4n=-36
n=-9
3kolejne wyrazy to
8,9,10
5 paź 13:18