kiii: Mam takie oto zadanie z matmy:
Przyjmując, że krok dorosłego człowieka ma długość 75 cm, oszacuj, ile kroków należy
zrobić, by przejść odległość równą odległości, jaką Ziemia pokonuje w ciągu roku po
orbicie dookoła Słońca. Przyjmij, że orbitą Ziemi jest okrąg, odległość Ziemi od Słońca
wynosi 150 mln km, a π ≈ 3.
5 paź 16:22
wjmm: No to wystarczy tylko przedzielić

. Liczysz orbitę Ziemi , czyli 900 mln km (2πr) i
dzielone na 75 cm. Nie klepiąc kalkulatorem to będzie jakoś tak:
900 mln km= 9* 10
13 (km to 100000 cm)
0,75 cm- 75 * 10
-2
9*10
13/75*10
-2= 9/75* 10
15 = 3/25*10
15- tyle kroków
5 paź 17:21
wjmm: Sorry tam miało być do potęgi, ale mi klawiatura tego znaku nie wyświetla....

Znaczy
się, te 13, -2 i 15 to są wykładniki.
5 paź 17:25
wjmm: 900 mln km= 9* 1013 (km to 100000 cm)
0,75 cm- 75 * 10-2
9*1013/75*10-2= 9/75* 1015 = 3/25*1015- tyle kroków
5 paź 17:56
kiii: dziękują bardzo za uratowanie życia
5 paź 19:44