matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 4.7.2013
Zadania
Odp.
1
Resah:
Zdabaj dla jakich wartości parametru a układ równań jest oznaczony,dla jakich nieoznaczony a dla jakich sprzeczny
0
mariusz:
Czy i w jaki sposób możemy powierzchnię potraktować jako wektor?
3
ciekawski:
:::rysunek::: Czy to jest poprawny zapis?
4
MC:
z
4
=(1+i
√
3
)z
12
Życiowa paranoja:
Chemia: jaki roztwór bedzie najlepszy aby sie zabić
1
fizyka:
Łódka płynie prostopadle do brzegu rzeki z prędkością 5,4km/h. Prąd znosi ją na 100m. Szerokość rzeki wynosi 300m. Po jakim czasie łódka dopłynie na drugi brzeg? Jaka jest prędkość nurtu
0
Lisster:
Rozwiąż równanie macierzowe
0
mariusz:
Ciężarek o masie m=2kg wirujący na lince o długości l=60cm z prędkością kołową ω0 ściągnięto tak by długość linki zmalała do połowy. Jaka będzie częstość kołowa ω2 oraz energia
3
5-latek:
No to jesli zrozumiales to zadanie i to co napisal ZKS to prosze nastepne Sprowadz do mozliwie prostej postaci wyrazenie
2
matura:
Punkty A=(1,√3), B=(5, 5√3) są wierzchołkami trójkąta równobocznego. Wyznacz współrzędne wierzchołka C
0
mariusz:
Volkswagen m1 =1tona v1= 20m/s zderzył się na skrzyżowaniu (pod kątem 90o z mercedesem m2 = 2tony. v2= 30m/s Samochody sczepiły się i poruszały dalej. Podaj prędkość i kąt
4
kamczatka:
Może to wydać się proste zadanie ale jeśli jest:
7
KARPYK:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
= − n
2
+8n +2
61
kamczatka:
I znowu mam podobne zadanie co dawałem, tutaj jest mnożenie i już nie wiem jak to zrobić, Treść:
0
mariusz:
Rura żelazna o masie 1kg i długości 1m wiruje z prędkością kołową 20rd/sec na lince o długości 1m zaczepionej za jeden koniec rury
26
Caleczka:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral%281%2F%28x*sqrt%28x%5E2-1%29%29
44
Caleczka:
ISCP mozesz zerknac do caleczki prosze?
0
ania:
Oblicz gdzie znajduje się środek masy czterech ciał m1 = 3kg, m 2 = 3kg , m 3=3kg , m4=3kg jeżeli położone są one odpowiednio w punktach P1(1,1,8) ; P2(1,0,8); P3(0,1,8), P4(0,0,8):
1
Robert:
Niech dany będzie wielomian
0
ania:
Ciężarek o masie m=2kg wirujący na lince o długości l=60cm z prędkością kołową ω0 ściągnięto tak by długość linki zmalała do połowy. Jaka będzie częstość kołowa ω2 oraz energia
2
mariusz:
Wektor położenia zmienia się w czasie i ma postać r(t)=i(2t2 +t) + j(3t +5) + k(1t2+2). Napisz wyrażenie na prędkość v i przyspieszenie a obliczając kolejne pochodne tego wektora
0
marek:
Uzupełnij dane opisujące wektory r1(3,4,5,) oraz r2(4,?,?) w układach współrzędnych kartezjańskim, walcowym i sferycznym.
1
Donka:
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi y=x
2
−x+3 i y=x+3
4
kamczatka:
2+
√
2
Rozstrzygnij czy liczba a=
jest wymierna czy niewymierna
√
2
+1
Ja to zrobiłem tak:
2
kamczatka:
oblicz wartość liczbową wyrażenia
(3x+2y)
2
+(2x−3y)
2
dla x=4+√5 i y=4−√5
x+y
1
Dawiop:
1) y'+2y=0 , y(0)=3 2) y'−x
2
+y=0 , y(1)=e
1
Ania:
Witam, mam w zadaniu polecenie znaleźć ekstrema funkcji
2
zadanie:
czasami sprawdzajac monotonicznosc ciagu nie musimy liczyc roznicy tylko iloraz ale tylko wtedy gdy wyrazy ciagu sa dodatnie. i wtedy ciag taki jest malejacy gdy ten iloraz jest mniejszy od
1
pomocy:
Oblicz wysokość Hb i Ha wózka, z jakiej musi zjechać by nie wypadł z pętli o promieniu R = 4 m. Pomocy
23
fizyka:
Człowiek o masie 60kg biegący prostopadle do brzegu z prędkością 3km/h wskakuje na kładkę o masie M=90kg płynącą równolegle do brzegu z prędkością 1km/h . Z jaką prędkością będzie
3
Kaśku:
wektory (4,4,−4) (3,2,−6) (1,2,3) czy stanowią bazę przestrzeni R3
24
5-latek:
http://matematyka.pisz.pl/forum/208071.html Nie zrobiles tych 2 zadan ktore napialem 1.07 godz 23.36